ВСИЧКИ ПРОМОЦИИ ПО КАТЕГОРИИ
ПАРТНЬОРСКИ ПРОМОЦИИ

Блог-Кое е важно когато копувате телевизор-HD, 4K, Smart TV, Големина на екрана и други

Рейтинг+1
Рейтинг+1
СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ

Какво трябва да знаете, когато търсите да закупите телевизор – Какво е HD, 4K, Smart TV, Големина на екрана и други- преди ревю.

Важно когато избираме телевизор

През последните години телевизията се превърна в истински технологичен бум, ето защо потребителите, които искат да си купят нов телевизор, преживяват истинска криза, когато се сблъскат с новата терминология в света на телевизионната техника. Следователно, една нова TV-придобивка трябва да бъде добре подготвена и обмислена, защото функциите на модерните телевизори не винаги са лесни за разбиране.

Размера на екрана на телевизора

Това обикновено е първото нещо, за което трябва да помислите, когато купувате телевизор. Какъв е идеалният размер на телевизора и как може да се определи? Разбира се, няма математическа формула за това, тъй като има много допълнителни фактори като вашите собствени предпочитания, личния ви опит и предназначението на телевизора. Например, вторият телевизор в спалнята или в кухнята обикновено е по-малък от телевизора в хола, който служи главно като устройство за домашно забавление за цялото семейство.

От друга страна, обективните фактори, които трябва да се вземат предвид при вземането на решение за размера на екрана, включват преди всичко разстоянието от очите на гледащия телевизора. По принцип колкото по-близо сте до телевизора, толкова по-малка е добре да бъде големината му. Колкото по-далече седите, толкова по-голям трябва да бъде телевизорът. Тук сме съставили мярка за перфектното разстояние между гледащия и телевизора.

Например: Ако обикновено седите на 2,5 метра от телевизора и искате да купите телевизор с резолюция Ultra HD (4K), перфектният размер на екрана е 55 инча (приблизително 138 см).

Друг фактор е разделителната способност на телевизора. Колкото по-ниска е разделителната способност на телевизора, толкова по-малък трябва да бъде екранът. Трябва да знаете, че колкото по-голяма е резолюцията на екрана на телевизора, толкова е по-ясна и чиста картината му! Това е в сила особено, когато купуваме телевизор с голям екран.

Нашата препоръка: Тъй като 55-инчовите телевизори вече са достъпни почти за всички, качеството на картината на големите телевизори е много добро и телевизорът трябва да бъде достатъчен за няколко години за гледане, затова препоръчваме диагонал поне  от 55 инча. Когато говорим за Телевизор в центъра на хола ви, който се гледа поне от 3 метра разстояние, то той може да бъде спокойно 65 инча.

Кои въпроси са важни за вас, когато взимате решение за големината на екрана на телевизора:

 • Търся по-голям или по-малък телевизор?
 • За какво ще използвам телевизора? 
 • Като главен мултимедиен телевизор в хола или като втори телевизор в спалнята?
 • От какво разстояние ще гледам телевизора?
 • Каква резолюция трябва да има телевизия (HD, Full HD, 4K..)?

Sony 4k Ultra HD

С каква резолюция трябва да е новият телевизор? HD Ready, Full HD, Ultra HD (4K) или 8K?

Тенденцията на производителите на телевизори е ясна: телевизорите трябва да бъдат по-големи и по-бързи. Много купувачи също искат това, поради което всички производители все повече включват телевизори с висока резолюция в своето производство. Но струва ли си да купите UHD телевизор с новата 4K резолюция?

Какво носи 4K?

4K технологията се е утвърдила в много телевизори. Въпреки че евтините телевизори ще продължат да се произвеждат с Full HD резолюция и по-малките телевизори ще се произвеждат само с HD Ready резолюция, триумфът на 4K Ultra HD резолюция е неудържим.

4K технологията е формат с висока разделителна способност в цифровото поле. По отношение на стойността, има приблизително четири пъти по-голяма резолюция от Full HD. Ясното предимство на 4K резолюцията е очевидно: изключително високата разделителна способност поради големия брой пиксели. Това означава, че 4K телевизорът  може да показва значително повече детайли от подобен телевизор с Full HD резолюция. Увеличението на пикселите и ефекта от това, може да се види в двете изображения представени по-долу: лявото изображение е чисто, ясно, остро като бръснач. Дясното изображение, от друга страна, изглежда размазано и има значително по-малко детайли.

4К-Full HD

                                           4К                                                                                            Full HD

4К Full HD

Първите производители пуснаха първите 8K телевизори през 2018 година. 8K технологията обаче все още не е готова за пазара. Теоретично, телевизорите могат да показват 8K съдържание, но засега няма много медии или телевизии, които да може да бъде закупени в 8K резолюция. Кога се стигне до масово създаване на медийно съдържание с естествена 8K резолюция, все още не е ясно. Японският доставчик NHK иска да излъчи Олимпийските игри през 2020 г. в Токио през 8K. Тъй като обаче за това се изисква нова инфраструктура, вероятно ще трябва да изчакаме още няколко години, докато 8K стане новият стандарт.

Samsung FullHD-4K-8K

И защо все още има телевизори с HD Ready или Full HD резолюция, след като 4К е най-доброто за сега?

Не винаги си струва да купите 4К телевизор. Защото, особено при по-малките устройства, е достатъчна по-ниска разделителна способност. Това е така, защото плътността на пикселите (броят на пикселите в дадена област) може да бъде също толкова висока за по-малко устройство с по-малко пиксели, отколкото за по-голямо устройство с повече пиксели. Поради по-малкия размер на телевизора, броят на пикселите за по-ниската разделителна способност на малкият телевизор е достатъчен и изображението все още се показва ясно.

За да забележите разликата между 4K телевизор и един с Full HD резолюция, трябва да се приближите сравнително близо до устройството. Защото, ако телевизорът е твърде малък или зрителят е твърде далеч от телевизора, няма да можете да забележи разликата между резолюциите. Разликите и детайлите на високата разделителна способност могат да се видят само с достатъчно голям телевизор или с подходящото отстояние от телевизора.

Тъй като разстоянието до телевизора често е 2 метра, 4K резолюцията би била полезна само за телевизор над 50 инча. При телевизор с 40 инчов размер на екрана разликата ще бъде видима само на разстояние приблизително 1,70 метра или по-малко. По този начин, по-ниската разделителна способност често е достатъчна, особено за по-малки устройства.

Кога покупката на 4K телевизор има смисъл?

Следващата таблица показва кога 4K телевизорът има смисъл във връзка с размера на телевизора и съответното разстояние между вас и телевизора.

Препоръка за разстояние между вас и телевизора:

А.

 • До 40 инча и много близко разстояние на гледане: 4K телевизор се препоръчва.
 • До 40 инча нормално разстояние на гледане, обикновено Full HD е достатъчно.
 • От 40 инча и нагоре и много близко разстояние на гледане: препоръчва се 4K телевизор.
 • От 40 инча и нагоре и нормално разстояние на гледане: препоръчва се 4K телевизор.

Пълната HD резолюция обикновено е препоръчително при телевизор от 40 инча нагоре.

Б.

 • От 50 инча и нагоре и много близка разстояние: ясна препоръка за 4K телевизор.
 • От 50 инча и нагоре и нормална разтояное: отново ясна препоръка за 4K телевизор.

4K телевизори се препоръчват като цяло за телевизори от 50 инча нагоре.

В.

 • От 55 инча и нагоре и много близко разстояние е ясна препоръка за 4K телевизор.
 • От 55 инча и нагоре и нормално разстояние е също ясна препоръка за 4K телевизори

Ясни препоръки за 4K телевизор са размери на екрана от 55 инча нагоре.

Нашата препоръка: Тъй като препоръчваме телевизори с размер на екрана от 55 инча или повече, съветът ни е  да купите директно телевизор с 4K резолюция. 4K се превръща в стандартна разделителна способност на новите филми, а новите устройства с Ultra HD 4K резолюция са достъпни за закупуване.

HDR: ярки цветове и екстремен контраст

HDR съществува от доста време – това е най-новата тенденция в телевизионните устройства. Съкращението HDR означава „High Dynamic Range“. Фотографите използват тази техника, за да извлекат най-доброто от снимката, особено при трудни условия на осветление. Три изображения с различна експозиция се наслагват едно върху друго с цел компенсация на регионите с лошо качество.

Производителят Dolby, който е известен най-вече със своите звукови технологии, започна изследвания и разработки в областта на HDR преди няколко години и пусна на пазара нова HDR технология наречена „Dolby Vision“. Междувременно много телевизионни производители залагат на HDR, защото тази нова технология обещава много по-добра картина.

Огромна гама от живи цветове и повече контраст

Филми и телевизия, създадени на база на HDR технологията, показват още по-ярки, висококонтрастни и ясни изображения. Черните зони в картината са показани още по-тъмни, а белите още по-светли. Така, че контрастът трябва да се увеличи значително. HDR изображенията всъщност изглеждат много по-живи и цветни от изображенията без тази нова технология.

Много нови Ultra HD телевизори като UHD и SUHD телевизори от Samsung, както и най-добрите модели от Sony поддържат HDR. Медийно съдържание с естествена поддръжка на HDR също все повече се предоставя на пазара. Още през 2016 г. Amazon излъчи поредицата за незабавни видеоклипове на Amazon „Mozart in the Jungle“ с поддръжка на HDR. Ако видео материалът все още не поддържа HDR, повечето телевизори могат да екстраполират картината, така че контрастът да се доближава до HDR.

Заключение: Особено, когато купувате по-скъп 4K телевизор, трябва да се уверите, че устройството поддържа HDR. За по-евтините телевизори не си заслужава да държите на това, телевизора да поддържа тази нова технология.

Вид на приемният сигнал – сателит, антена, интернет или кабел

Начинът, по който новият телевизор приема телевизионната програма, е важен въпрос. Оптимално решение би било приемникът на сигнала вече да е интегриран в новият телевизор.

Така нареченият троен тунер в идеалния случай не зависи само от един вид приемен сигнал.

„DVB-S2 / DVB-T / DVB-C интегриран тунер“ показва дали телевизорът има приемник за цифрова кабелна, сателитна и антенна телевизия.

Ако се изисква приемане през интернет, е необходимо допълнително устройство от съответния доставчик на интернет. Или директно гледане през интернет, за което обаче е необходимо LAN или WLAN карта, вградена в телевизора!

LED, LCD, OLED или плазмен телевизор

LED телевизорите използват течни кристали, за да показват правилно картината. Съществуващо оцветяващо вещество оцветява пикселите, които показват картината. В LCD телевизорите флуоресцентните тръбички се заменят с LED-диоди. С помощта на светодиода, всички пиксели са разделени на трите цвята синьо, червено и зелено, които също в комбинация, за да придават желания цвят.

Според немската организация за тестове и изпитания на продукти „Stiftung Warentest“, LCD телевизорите очевидно могат да показват светли зони по-добре от плазмените телевизори. Ако гледате телевизия често на дневна светлина, можете да приемете това като предимство при LED телевизорите.

Плазмените устройства дават по-добра картина на тъмно, но са по-тежки. При същите условия LCD и светодиодите консумират по-малко енергия от плазмените телевизори. Това вероятно е една от причините да не се произвеждат вече нови плазмени телевизори.

Плазмената телевизия на практика бе заменена от OLED телевизори. LG и Panasonic по-специално разчитат на OLED.

При OLED телевизорите, изображението се генерира директно от органичните светодиоди; създаване на изображението по различен начин и е по-добро от това при LED телевизорите, с течнокристална матрица. При OLED това има няколко предимства. Цветовете могат да се показват по-ярко и отделните пиксели могат да се изключат напълно. В резултат на това OLED-телевизорите могат да показват „абсолютно“ верен цвят. Ето защо има по-добър контраст. Samsung използва собственна технологията наречена QLED, която е подобна на OLED.

Други функции на телевизора

Със съвременната HbbTV функция на интерактивна телевизия могат да се извикват различни допълнителни предложения, като информация за текущата програма по телевизията. За тази екстра обаче, телевизорът трябва да бъде свързан към Интернет. Това става безжично с помощта на WLAN или по LAN-мрежов кабел.

Някои приложения са сред най-популярните приложения в HbbTV и заменят традиционния телетекст. Интерактивната телевизия включва също достъп до социални мрежи, медийни библиотеки на телевизионни оператори и интернет магазини за видео стрийминг. Освен това повечето нови телевизори имат собствени операционни системи SmartTV като WebOS или Android TV, които поддържат например много интерактивни и онлайн приложения.

Дълго време се рекламира 3D функционалността на телевизорите. С тази функция изображението може да се гледа в дълбочина в допълнение към ширината и височината, така се постига по-голямо усещане за реалност на картината и сцената, все едно сте „вътре във Филма“. За да се насладите на 3D телевизия обаче, са ви необходими подходящи 3D очила. При скъпите телевизори 3D очилата обикновено са включени в цената. 3D очилата не са никак евтини и трябва да са от същия производител на телевизори. Въпреки това, много производители поддържат само 3D в своите модели от висок клас, а някои производители са се отказали изцяло от поддръжката на 3D технологията.

Засега няма 3D предавания в България. Следователно ви трябва 3D Blu-ray плейър за гледане на съответните филми на 3D Blu-ray.

Ако искате да записвате и възпроизвеждате видео клипове или снимки, трябва да се уверите, че новата телевизия, подобно на повечето обикновени устройства, има USB вход, чрез който могат да бъдат свързани твърди дискове и други носители за данни, които след това могат да се използват като медиен център.

Двоен Тунер

Двойните тунери имат предимството, че докато гледате програма, можете да запишете друга, по едно и също време.

Важни входове

Новите модели телевизори имат много нови входове – старите, от друга страна, вече не се поддържат. Но кои входове и функции са важни?

Трябва да обърнете внимание на следните входове:

HDMI: Телевизорът трябва да има поне две HDMI връзки. При 4K телевизор е важно той да има поне една връзка HDMI 2.0. За HDR съдържание е необходима връзка HDMI 2.0a.

ARC (Audio Return Channel) чрез HDMI: Тази връзка е необходима, ако към телевизора трябва да се свърже озвучителна система като звукова лента чрез HDMI връзка. Така звуковата система може директно да възпроизвежда звука на телевизора и също така може да се управлява чрез дистанционно управление на телевизора.

LAN и WLAN (802.11ac): Всеки Smart TV трябва да има интегрирани тези функции. Достъп до домашната мрежа, и по този начин до Интернет, можете да получите чрез LAN връзка или с интегриран WLAN приемник (WiFi).

USB (USB 2.0): С помощта на USB вход могат да бъдат пренесени към телевизора филмите, снимките и видеоклиповете. Някои телевизори също поддържат запис чрез USB (DVR-Ready или PVR-Ready).

Троен Тунер (DVB-T, DVB-C, DVB-S): За приемане на всякакъв вид сигнал е необходим троен тунер без външен приемник. Това поддържа приемане от антена (DVB-T), чрез кабелна връзка (DVB-C) или чрез сателит (DVB-S).

SCART е почти извън мода.

Години наред SCART входа беше основният съединител между телевизионните и видео устройствата, като видеорекордери или DVD плейъри. Но този стандарт отдавна е остарял и от години е заменен от HDMI. Ето защо все повече производители напълно премахват SCART стандарта от своите телевизори – както при телевизорите на Samsung. Това означава, че старите видеорекордери или DVD плейъри вече не могат да се използват без закупуване на специални адаптери.

Разход на енергия и етикетиране- клас А, клас А+, клас А++

В допълнение към функциите на устройството, трябва да се вземе предвид и консумацията на енергия при закупуване на нов телевизор. Етикетът за консумация на енергия, който е единен в целия ЕС от декември 2010 г., помага на потребителите да изберат размера на потреблението на електроенергия по даден модел. Различните класове за енергийна ефективност на етикета на ЕС за телевизори са подобни на етикетите на пералните и хладилниците. Всички телевизори в Европа трябва да бъдат етикетирани. Много добър клас на ефективност като A ++ обикновено се дава на особено големи устройства. Като правило обаче те използват повече енергия от малко по-малките модели с клас А. Следователно трябва да се има предвид не само класа, но и големината на консумираната енергия.

Още интересни теми:

 1. 10 Трикa „Как да спестя максимално пари когато пазарувам в Интернет“
 2. Край на измамите когато пазарувате в интернет!

Всички останали интересни теми може да прочетете ТУК

Радваме се да споделим всеки твой коментар

Остави коментар

Login/Register access is temporary disabled