10-те наи-жавни неща, когато купуваш компютър,лаптопи,настолни компютри цени

Рейтинг+1
Рейтинг+1
СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ

Блог: 10-те наи-жавни неща, когато купуваш компютър,лаптопи,настолни компютри цени

-Ето какво трябва да вземете предвид, преди да купите нов компютър през 2020 г.

Компютрите са съществена част от нашето ежедневие. Особено в офис среда, но и у дома, имате нужда от бързи компютри, за да работите или да използвате мултимедийни предложения като YouTube. Когато купувате компютър, трябва да сте сигурни, че сте получили правилния компютър или лаптоп.

За съжаление компютрите са технически устройства и затова след няколко години остаряват. Ако компютърът е бил купен преди пет години, той е бил за времето си най-добрият в своя клас, бърз и тих, днес може вече да не отговаря на изискванията на много софтуерни програми.

Ако имате нужда от нов компютър, но не знаете какво да търсите при избора си, то тук сте попаднали на правилното място. Ние ще ви обясним , какво е важно да знаете, при закупуване на компютър през 2020 година, като и съвети за лаптопи, настолни компютри цени.

 

Ето първо една много-полезна инфографика:

Покупка на Компютър

Съвети за покупка на Компютър

  1. Настолен компютър или лаптоп: кое има по-голям смисъл?

Може би все още се сблъсквате с въпроса дали настолният компютър или лаптоп е по-добър за вас и вашите нужди. Първо, трябва да си зададете следните въпроси: Работите ли винаги на едно и също работно място или понякога във Фирмата, понякога в домашния офис, понякога в кафене? Работите ли с много мощни програми като CAD програми или сте геймър? Имате ли нужда от много мощни графични карти? Или леки програми като MS Office са достатъчни за вас?

Настолен-компютър-или-Лаптоп

    Настолен компютър или Лаптоп

Предимства на настолните компютри:

Настолни компютри цени

-По-евтини от лаптопите: цените за добрите компютри започват от 600-800лв. -Възможност за ъпгрейт, тъй като преоборудването на графичната карти или твърдият диск обикновено не е проблем.      -Настолните компютри имат по-голяма мощност при по-добро съотношение цена / производителност и са по-подходящи за големи програми и игри.

-Всеки монитор, мишка и клавиатура са лесни за свързване и не е задължително да се купуват отново при смяна на компютъра.

Настолните компютри могат лесно да се разглобяват и почистват!

Предимства на лаптопите:

Те са лесно преносими и могат да се вземат навсякъде. Не е задължително лаптопите винаги да са включен в електрическата мрежа и могат да работят на батерията до 12-14 часа.

Преносимите компютри са по-трудни за почистване и обновяване. Те обикновено трябва да бъдат изпратени до производителя за ремонт, който понякога може да отнеме няколко седмици.

Високопроизводителните лаптопи са по-скъпи от самостоятелните персонални компютри: Добрите стандартни лаптопи, които са подходящи за програми за обработка на текстове и за сърфиране в Интернет, започват от 800 лв. Ако наистина имате нужда от лаптопа за работа или искате да гледате филми на него, не трябва да се скъпим, тук цените започват от 1200лв. нагоре и стигат до 5000-6000лв.

 

Като алтернатива на класическата настолен компютър има и мини-компютри, които са само с размерите на малка кутия. Те могат лесно да бъдат поставени на бюрото до или зад монитора. Това разбира се изглежда много по-добре в сравнение с класическите компютри и спестява място (но внимавайте, свързващите кабели трябва да бъдат положени спретнато!). Не е нужно да правите компромиси с производителността на мини компютрите. Единствените недостатъци са, че те не могат да се разширяват поотделно.

  1. Процесорът: сърцето на компютър

Изборът на подходящ процесор определя цялостната производителност на компютъра и следователно е важен фактор при закупуване на му.

Какво е процесор?

Процесор

Процесор

Процесорът е известен още като главен процесор (централен процесор). Процесорът служи като централен процесор за обработка на команди. Не се среща само в компютрите, но и в много електронни устройства, като перални, сушилни и други домакински уреди.

Двата най-известни производители на процесори са Intel и AMD. Процесорите извършват аритметични операции и контролират части от компютъра. Тъй като процесорът разбира само двоични кодове, т.е. само нули и такива, всяко число или цифра трябва да бъдат пренаписани в двоичен код, който след това се обработва от процесора.

Ритъмът или тактовата честота на процесора определя работата на компютъра. Колкото по-висока е тактовата честота, толкова по-бързо процесорът обработва команди. Скоростта на ритмите се измерва в Херц. Един херц е един цикъл в секунда. Компютрите обикновено издават шум, когато работят. Вентилаторът, който трябва да охлажда процесора, често е отговорен за това.

При високи скорости на тактовата честота възникват големи загуби на топлина, които трябва да бъдат компенсирани от вентилатор. В противен случай процесорът може да се повреди.

Кой процесор е подходящ за мен?

Предварително трябва да помислите колко енергия ще ви е необходима и за каква цел ще използвате компютъра си. Искате ли да използвате високоефективен софтуер като CAD програми, графични програми или система за управление на документи? Или трябва да е геймърски компютър? Колкото по-големи са изискванията, толкова по-мощни процесори трябва да бъдат избрани.

За да се увеличи производителността на процесорите, няколко процесора са свързани заедно, без да увеличават тактовата честота. След това се говори за многоядрени процесори. Прави се разграничение между едноядрени процесори (едноядрени), двуядрени процесори (двуядрени), четириядрени процесори (четириядрени), шестядрени процесори (шестоядрени) и осемядрени процесори (окта-ядро) или по-висока комбинация.

Като правило, колкото повече процесори са свързани, толкова по-добра е производителността (тук има ограничения, защото процесорите отново трябва да бъдат контролирани!) Следователно вашият нов компютър не трябва да има по-малко от две ядра. Многоядрените процесори са по-добри. Intel прави добри процесори в различни класове и прави разлика между Core i3, Core i5, Core i7 и Core i9. Важно е също да се направи разлика между генерацията на процесори в i семейството: напр. i7 – 7-мо поколение или 8-мо поколение. Тук има съществени разлики в производителността и консумацията на енергия и обикновено трябва да изберете процесор от последно поколение.

Има големи разлики в цените между компютрите със съответните процесори.

По принцип i5 процесорите са подходящи за добри бизнес компютри и лаптопи. I7 е необходим само за интензивна употреба и за игри. Лаптопи с i3 процесори едва ли ще бъдат налични на пазара през 2020 г. Следователно тенденцията е, разбира се, към по-мощни процесори, които трябва да се имат предвид при закупуването на компютър.

3.Повече RAM памет за повече производителност

Изборът на RAM също е важен критерий за скоростта на компютъра. Ако е възможно, не трябва да пестите от основната памет, защото ако това стане оскъдно и данните трябва да бъдат временно съхранявани в други носители за съхранение, работните процеси стават много по-бавни. С достатъчно памет можете да работите по-плавно и да облекчите системата.

Какво е RAM?

RAM-Работна памет

RAM-Работна памет

Работна памет е паметта в компютър, който съдържа програмите или части от програмите, които трябва да бъдат изпълнени, и данните, необходими за тях. Процесорът има директен достъп до главната памет (или основната памет), така че размерът и производителността са от решаващо значение за цялостната производителност на компютъра.

Наричан още „RAM“ (Random Access Memory), всички работещи процеси и програми временно се съхраняват в основната памет. RAM модулът обикновено има 1, 2, 4, 8 или 16 гигабайта памет. 4 GB RAM е достатъчна за програми с много ниски изисквания. Препоръчваме обаче поне 8 GB оперативна памет за компютри и лаптопи. RAM паметта е сравнително евтина и може да бъде лесно надградена в настолния компютър и в лаптопите. Нашият съвет: Не пестете от RAM, в противен случай ще се дразните от бавните процеси.

Съвет: В никакъв случай не спестявайте от размера на оперативната памет – минимум 8 GB е разумна цифра за нормалните компютри.

 4. Кой твърд диск е правилният? HDD или SSD?

Докато процесорът често се нарича сърце или мозък на компютъра, твърдият диск е паметта. Данните се съхраняват на твърди дискове. Прави се разграничение между твърди дискове SSD (Solid State Drive) и HDD (Hard Disk Drive). Класическите твърди дискове се състоят от един или повече магнитни дискове и четяща глава за всеки. Докато магнитните дискове се въртят по време на работа, четящата глава се движи върху дисковете и чете запаметените данни.

Твърд Диск-HDD-SSD

Твърд Диск-HDD-SSD

SSD дисковете, от друга страна, се състоят от много флаш памет, които също са вградени в USB стикове. От няколко години SSD дисковете все по-често се използват, защото имат огромни предимства пред твърдите дискове. Тъй като никакви механични части не са вградени в SSD дисковете, те са много по-здрави от HDD. Въпреки че дефектите и загубата на данни са неизбежни при повреда на твърдите дискове, SSD са много по-малко чувствителни към това.

Най-важният фактор, който говори за SSD-диска, обаче е, че той работи значително по-бързо от класическия твърд диск, а именно до два пъти. В допълнение, SSD дисковете са по-леки, по-ефективни и затова използват по-малко батерия. Твърдите дискове са (все още) по-евтини от SSD дисковете и предлагат (дори) повече пространство за съхранение. Независимо от това, определено препоръчваме мощен SSD, също с оглед на бъдещето.

256 GB SSD е достатъчен за лесна обработка на текст, 512 GB SSD се препоръчва за повече изисквания за съхранение. Ако трябва да изберете класически HDD, най-добре е да вземете поне 1 TB място за съхранение или да изберете хибридното решение, SSHD.

5.Графична карта

Графичните карти са отговорни за генерирането на графичен изход, т.е. за изобразяване на отделните изображения (известни също като „фреймове“). В графичната карта е вграден графичен процесор. Производителността на графичния процесор определя и цената на графичните карти. Графичният процесор поема обработката на изображенията.

Графична Карта

При избора на правилната графична карта, предназначението отново е решаващо. Подобно на процесора, има огромни ценови диапазони за графичните карти. Ако не сте геймър или използвате други графично интензивни програми, графичните карти, инсталирани в повечето настолни компютри и лаптопи, са достатъчни. Това са предимно модели, които са актуални.

Въпреки това, те са в състояние да се посрещнат изискванията на най-често срещаните приложения за дома и бизнеса. Ако използвате графично интензивни програми като CAD програми, обработка на изображения или играете на игри, тогава трябва да инвестирате във висококачествена графична карта. Като правило, може да се каже, че процесорът и графичният процесор трябва да пасват един на друг. Така че компютрите със силен процесор също се нуждаят от графична карта със силен GPU и обратно. В противен случай производителността, която се осигурява от силен процесор, не може да се изчерпи.

Ето няколко добри графични карти, които ви препоръчваме ние

ASUS Nvidia Geforce RTX 2060 игрална графична карта

ASUS Nvidia Geforce RTX 2060 игрална графична карта

Графичните карти от висок клас за геймъри се произвеждат например от ASUS и AMD. Те се характеризират с особенно високи стойности на производителността и обикновено са сравнително скъпи.

6.Интерфейси

Уверете се, че компютърът има USB 3.0 / 3.1 и HDMI / DVI интерфейси. Това позволяват повечето устройства и монитори, за да бъдат свързани към компютъра. Тук е в сила мотото “Колкото повече, толкова по-добре” , така че да можете да свържите паралелно най-често срещаните устройства като мишка, клавиатура, принтер и USB-стикове.

7.Правилният монитор

Ако имате нужда от нов монитор, трябва да се уверите, че компютърът има подходящ интерфейс. Мониторите обикновено могат да бъдат свързани към компютъра чрез DVI или HDMI. При избора на подходящ монитор е важен размерът. Екраните в офис среда обикновено имат размер 22 „- 27″ (инчове).За таблет между 14″ и 17″ (инча) е перфектната големина. 14″ ноутбук е подходящ за хора които пътуват често и обичат да вземат ноутбука със себе си. 15″ и 17“-ноутбук размер е препоръчителен за потребители, които използват ноутбука си предимно от къщи.

Освен това мониторите се различават по много фактори. Трябва да сте сигурни, че мониторът има защита против отблясъци, тъй като такива монитори могат да раздразнят очите след дълги периоди на работа. Други важни характеристики са яркостта и времето за реакция. Времето за отговор не трябва да бъде повече от 5 милисекунди, за да не затрудни работата. По-ярките дисплеи са по-добри в светли условия.

Има монитори с регулируема височина и монитори, които могат да се накланят. Регулирането на височината определено се препоръчва при ергономична работа. Сега има и монитори, които филтрират синята светлина. Синята светлина е вредна в дългосрочен план, така че това е друга полезна функция.

8.Операционна система: вече инсталирана?

Много компютри се доставят с вече инсталираната операционна система. Това обикновено е Microsoft Windows 10 или 8 или Apple OS. Някои компютри нямат предварително инсталирана операционна система. Трябва да обърнете внимание на това, ако имате нужда от такъв и не искате да имате допълнителни разходи.

9.Компютърни аксесоари: мишка и клавиатура

мишка и клавиатура

Периферни устройства

Имате нужда и от мишка и клавиатура за настолен компютър. Безжичните клавиатури и мишки са практични, защото изискват само USB интерфейс и няма никакви кабели. На теория при ноутбука нямате нужда от мишка, ако включеният тъчпад е достатъчен.

10.Качеството се отплаща при закупуване на компютър

Обърнете внимание на качеството! Що се отнася до компютрите, изречението е правилно: ако купувате евтино, купувате два пъти. Тъй като грешно конфигуриран компютър бързо се забелязва. Много евтините персонални компютри често предлагат добри данни за производителността, но използваните компоненти обикновено са евтини и показват дефекти след кратко време. Тогава, когато трябва да вземете компютъра си за ремонт, той става скъп.

Ето защо препоръчваме да използвате висококачествени производители, които използват компоненти от други известни производители. В допълнение, вашият компютър трябва да има двегодишна гаранция (лаптопите обикновено имат само едногодишна гаранция) Сега знаете основните неща, за които трябва да внимавате, когато купувате компютър.

Тук можете да намерите най-добрите промоции за Лаптопи намерени от нас в интернет:

Лаптопи

Тук можете да намерите още промоции за периферни устройства и софтуер

Периферни устройства и софтуер 

Радваме се да споделим всеки твой коментар

Остави коментар

Login/Register access is temporary disabled