ВСИЧКИ ПРОМОЦИИ ПО КАТЕГОРИИ
ТОП ПАРТНЬОРСКИ ПРОМОЦИИ

Газ, Ток или на Дърва, кое е най-евтинито отопление за зимата

Рейтинг0
Рейтинг0
СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ

Газ, Ток или на Дърва, кое е най-евтинито отопление за зимата

Газ-Ток-или на Дърв

С наближаването на зимния сезон, основна тема във всяко домакинство е оптималният вариант за отопление. Под оптимален разбираме не само най-удобен и достъпен, но и най-бюджетен. Намираме се не само във финансова, но и в енергийна криза. Двете заедно поставиха въпроса за отоплението през зимата на дневен ред както сред обикновените потребители, така и сред доставчиците на стандартните средства за неговото осъществяване.

В действителност, голяма част от българските домакинства планират да намалят разходите си през идващите студени дни от годината чрез избрания от тях метод за отопление. Обикновено, дилемата у нас се върти около вариантите с газ, ток и на дърва. Кой обаче е най-изгодният в икономическо отношение? Защото в крайна сметка, повече от ясно е, че отоплението с дърва си е трудоемко, а на газ – създава известни условия на риск за жилището и неговите обитатели. 

Токът поскъпва, но с правилния уред излиза най-евтино 

Според експертите на националната Агенция за устойчиво енергийно развитие, най-добрият вариант, който можете да изберете за отопление през зимата, е този с електрическа енергия. Те обаче уточняват, че с радиатор или обикновена печка сметката ви за ток няма да е особено ниска. Напротив, този вид уреди могат да ви докарат до сериозни дупки в семейния бюджет. Вариантът да спестите от отопление на ток е чрез избор на енергоспестяващ климатик. За щастие, съвременният пазар за този тип отоплителни уреди е доста богат. Днес, съвсем спокойно можете да намерите дори на промоция климатик клас А. Даже и да не успеете да го вземете на изгодна цена, доста бързо ще възстановите направената от вас инвестиция. Според специалистите, това може да се случи дори още по време на първия отоплителен сезон, в рамките на който използвате вашия модерен инвенторен климатик. 

Къде се нареждат дървата в класацията за най-изгоден метод за отопление?

Те се нареждат на второ място. Да, със сигурност, за някои от вас това звучи странно предвид кризата с дървен материал у нас. Въпреки това, сравнявайки този отоплителен метод с останалите, той съвсем не е неизгоден. Напротив, би могъл да ви спести средства, особено ако става въпрос за големи жилищни пространства. Истината е, че в повечето случаи домакинствата, които избират да се отопляват на дърва, живеят в точно такъв тип имоти. Най-често става въпрос за еднофамилни или двуфамилни къщи. По данни на Агенцията за устойчиво развитие обаче дървата все още са предпочитан метод за отопление главно по селата и малките населени места. В по-големите градове потребителите ги избягват, тъй като са свикнали на по-бърз, респективно комфортен начин за поддържане на оптимална температура у дома. 

Отопление на газ – специфики в настоящата икономическа и политическа криза 

Доставките на газ са актуален и дори спорен въпрос не само у нас, но и по цял свят. Войната в Украйна, наложените санкции на Русия, както и нейният ответен удар срещу тях постави не само корпоративните, но и битовите потребители на газ в доста неизгодна позиция. В момента се смята, че отоплението на газ е възможно най-неизгодният метод за отопление през зимата. Интересно е, че той се нарежда не просто на последно място, но е и задминат от парното. Отоплението на парно дълги години се смяташе за максимално най-неизгоден вариант сред българските потребители. Днес, това не е така и много домакинства дори възнамеряват да се върнат към него. 

Последно, но не по важност, ще уточним, че съществуват и други възможни алтернативи за отопление през зимата. Особено силно нашумяха, например, природосъобразните и възобновяеми източници на електрическа енергия, тоест слънчевите панели. Същото важи и за отоплението с термопомпа, работещ на принципа въздух-вода. Всъщност, този метод се нарежда на челна позиция, делейки я с опцията за енергоспестяващ климатик. 

ВСИЧКИ ПРОМОЦИИ НА КЛИМАТИЦИ ТУК:

ПРОМОЦИИ НА КЛИМАТИЦИ

Радваме се да споделим всеки твой коментар

Остави коментар

Login/Register access is temporary disabled